Interjú Sikota Krisztinával (4. vk.)

Posted on

Sikota_Krisztina_szorolap

A Kulturális Bizottság elnökeként jól ismeri a kínálatot. Milyennek értékeli a hegyvidéki tartalmas kikapcsolódási lehetőségeket?

A Hegyvidék sok szempontból kivételes adottságokkal rendelkező kerület, kulturális téren is. Budapest sokszínű, európai színvonalú kulturális-művészeti kínálatában olyat létrehozni, amiért érdemes helyben kultúrafogyasztónak maradni, azt gondolom nagyszerű teljesítmény. Bátran állíthatjuk, hogy szinte minden műfaj szerepel a hegyvidéki kulturális kínálatban és minden korosztály talál magának színvonalas és élvezhető kikapcsolódási lehetőséget. Jó érzéssel tölt el, hogy mindennek az elérését bizottsági elnökként immár 13 éve támogathatom, alakíthatom.

Kerületünk legnagyobb kulturális intézménye, a MOM Kulturális Központ több helyszínen, kiemelkedően magas látogatószámot produkál és méltán népszerű, mind szűkebb pátriánkban, mind Budapest szerte is. A mögöttünk álló önkormányzati ciklusban is nagy figyelmet fordítottunk arra, hogy folyamatosan fejlesszük kulturális intézményink infrastruktúráját.

A nemrég átadott, modern építészeti megoldásaiért díjazott épületben működő Kulturális Szalon egy csapásra telt meg élettel. Nem „csupán” kulturális központként, hanem közösségi térként is működő Szalon egyik küldetése szerint ahhoz is hozzájárul, hogy senkinek se kelljen magányosnak éreznie magát a kerületünkben. Rengeteg ismeretterjesztő, főként az idősebb generáció számára összeállított program és klub nagy része ingyenes a kerületi lakosok részére és azt tapasztaljuk, hogy nagy is az igény ezekre a programokra.

Nagyszerű dolognak tartom azt a kezdeményezést, hogy a művészetet kihozzuk közterületekre. Ezt élhetjük át Városháza téren, ahol jó időben rendszeresen hallhatunk különböző stílusirányzatok képviselőitől minikoncerteket, de említhetném a Gesztenyés kertben elhelyezett Boldi A szabadság szárnyaló madara című alkotását, mellyel bárki kapcsolatot teremthet, mert nem egy magas talapzaton áll, hanem testközelben, így egy jó szelfit is készíthetünk vele.

Számomra egyik legkedvesebb kulturális színtér a Hegyvidék Galéria, amely szintén új, modern helyszínen, a Királyhágó téren várhatja a képzőművészet rajongóit. A kortárs művészeti törekvéseket, kerületi, magyar vagy határon túli magyar képzőművészetet bemutató galéria a tárlatokon kívül kulturális színtérként is helyet ad tárlatokat kísérő rendezvényeknek, tárlatvezetéseknek, múzeumpedagógiai foglalkozásoknak, művészettörténeti előadásoknak, műterem-látogatásoknak is.

A Hegyvidék Helytörténeti Gyűjtemény is megújult helyszínre, a zugligeti Lóvasút épületébe került, ahol már az épület is helytörténeti jelentőségű és már a látványa is különleges élmény.

Kulturális intézményeink közös vonása, hogy a kultúra megélését közösségi élménynek is tekintik, és ezzel hozzájárulnak a mikroközösségek kialakulásához. Ezt a törekvést képviseli a Galéria 12 Egyesület is. Büszkék lehetünk arra, hogy a hegyvidéki művészek közössége immár közel 10 éve saját Galériájukat tudják hónapról hónapra új kiállítással megtölteni.

Milyen jellegű problémával fordulnak önhöz a választói?

A legkülönbözőbbekkel. Az egyik legjellemzőbb kérdés az óvoda és iskolaválasztás dilemmája. Ilyenkor azt szoktam mondani, hogy a Hegyvidéken csak jó óvoda és iskola van, csak az egyik a népszokásainkra, a másik a vizuális nevelésre tesz nagyobb hangsúlyt. Ahhoz, hogy gyermekünk és a család számára a legmegfelelőbbet tudjuk kiválasztani, ahhoz meg kell ismerni az óvodák nevelési programjait.

Körzetemben két nagyon népszerű játszótér is található. Mindkét játszótér fejlesztési javaslatai fogadóórás megkeresésből indultak el. Sok beszélgetés után több javaslatot sikerült is a játszóterek megújításakor a tervekbe beilleszteni.

Az engem megkeresőknek, bármilyen témáról legyen szó, igyekszem segíteni problémáik megoldásának megtalálásában. Sokszor elég egyszerűen a megfelelő önkormányzati kollégához, vagy hivatalhoz irányítani a kérést.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s