Interjú Mikó Gergellyel (6. vk.)

Posted on Updated on

Miko_Gergely_szorolap

A hegyvidéki születése mellett több bizottság tagjaként, sőt, egykori alpolgármesterként kevesen ismerik olyan jól a kerületet, mint ön. Miért tartja szükségesnek, hogy aktívan részt vegyen a közéletben?

A Hegyvidéken születtem, 1971-ben. A gimnáziumi érettségi után a Budapesti Műszaki Egyetemen okleveles építőmérnökként diplomáztam, majd posztgraduális MBA-képzésben vettem részt. 2016-ban, már a Normafa Park igazgatójaként, elvégeztem az erdészeti szakmunkás képzést. Feleségem okleveles közgazdász. Két lányunkat neveljük, akik az óvoda és az iskola mellett lelkesen tanulták táncainkat, a sok díjjal kitüntetett Csillagszemű táncegyüttesben. Szabadidőmben, ha csak tehetem, kihasználom gyönyörű környezetünket. Mivel pár perc alatt a Normafánál vagyok, ahol telente hódolni tudok a sífutás örömeinek.

A 1989-ben a „nagykorúvá” válásommal együtt érkezett el a rendszerváltás, úgy gondoltam végre lehetőségünk van részt venni az ország és saját jövőnk formálásában. Hangvétele és Magyarország szabadsága iránti elkötelezettsége miatt egyértelmű volt számomra, hogy a közéletben való részvételt a Fidesz színeiben szeretném megvalósítani. Nem tartottam magam politikusnak, és soha nem is törekedtem arra, hogy azzá váljak, mindig a helyi közösségekben való részvétel, lakókörnyezetünk fejlesztése, jobbá tétele volt számomra a fontos. A családom megélhetését biztosító munka mellett nagyon fontos számomra az a közösség, ahol élek, ezért képviselőként igyekszem tenni az élhetőbb Hegyvidékért. Hiszek benne, hogy a mindennapi életünket jelentősen meghatározó, épített és természetes környezet rendben tartása és fejlesztése hatással van a napi közérzetünkre.

Milyen célokat tűzött ki eddig?

A Mártonhegy és az Orbánhegy városrészeket felölelő választókörzetben választottak képviselővé 1998-ban, és ezt a bizalmat még négy, azt követő választáson megkaptam. Alpolgármesterként, 1998 és 2002 között, főleg a kerület infrastrukturális fejlesztésével, az intézményhálózat működtetésével és városrendezési kérdésekkel foglalkoztam. Visszatértem mérnöki pályámhoz 2002-ben, és műszaki ellenőri szakvizsgát tettem, jelentős beruházások ellenőrzésében vettem részt. Négy éve célul tűztem ki magam elé, hogy a lehető legtöbb utat újítsuk fel, és tegyünk biztonságosabbá. Gyerekkorom óta a Normafa rajongója vagyok; csak álmodni mertem, hogy egyszer ennek a csodálatos erdőnek a megóvásáért és megújulásáért dolgozhatok. Számomra a felelősség mellett nagy öröm is, hogy 2014-ben, majd 2019-ben megválasztottak a Normafa Park Fenntartó és Üzemeltető Intézmény igazgatójának.

Az önkormányzatban tagja vagyok az Oktatási és Kulturális bizottságnak, a Környezetvédelmi és Közbiztonsági bizottságban pedig ellátom az elnöki teendőket is.

 

Nagy területet felölelő munkájában melyeket tartja a legkiemelkedőbb eredményeinek?

Rég volt, de alpolgármesteri munkám időszakából két, kerületünk számára fontos rehabilitációt emelnék ki, melyekre most is büszke vagyok. A Királyhágó tér, Marton László „Cantata profana” szobrával, a jelképes csörgedező patakkal szinte azonnal gyerekek és felnőttek kedvencévé vált.

A Barabás Villa, mely a fiatalon elhunyt nagyszerű építész, Basa Péter tervei alapján újult meg, kerületünk kulturális közéletének fontos helyszíne, rendezvények esküvők egyik legkedveltebb budapesti helyszíne ma is. Az épületegyüttes felújítása 2004-ben Europa Nostra Díjat – az európai építészet egyik legrangosabb kitüntetését nyerte.

A Természet- és Környezetvédelmi Polgárőr egyesület aktív tagjaként rendszeresen részt veszek közbiztonsági és környezetvédelmi célú járőrszolgálatokon, környezetvédelmi akciókban. Az egész Hegyvidéken jelentősen csökkent a gépjármű-feltörések és –lopások száma, amiben nagy segítséget jelent a térfigyelő kamerarendszer fejlesztése is.

A Normafa Park Fenntartó és Üzemeltető Intézmény igazi gazdája igyekszik lenni a Normafának. A területet speciális gépekkel, eszközökkel gondozzuk a szigorú természetvédelmi előírások alapján. Emellett, ha kell, elveszett személyeket keresünk, ha szükséges, tüzet oltunk a katasztrófavédelem megérkezéséig, vagy mentjük és elsősegélyben részesítjük a bajba jutott embereket.

Miként eddig, ezentúl is arra törekszem, hogy a Hegyvidék nemcsak a főváros, de az egész ország legélhetőbb, legkomfortosabb otthona lehessen lakóink.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s