Interjú Kovács Lajossal (8. vk.)

Posted on

Kovacs_Lajos_szorolap

Mióta foglalkozik helyi közügyekkel?

A 2006-os választáson nyertem el először a választópolgárok bizalmát és annak az évnek októberétől dolgozom alpolgármesterként az önkormányzat kötelékében. Egy idő után úgy éreztem, szükségem van új impulzusokra annak érdekében, hogy meg tudjam őrizni a szakmai kreativitásomat ezért négy évvel ezelőtt visszatértem a gazdasági életbe. Mindvégig szorosan követtem, támogattam azonban körzetem fejlődését és képviseltem 8. sz. körzetben lakó emberek érdekeit.

Milyennek látja az elmúlt öt esztendőt a Hegyvidék fejlődése szempontjából?

Kerületünk mozgalmas éveken van túl. Megkockáztatom, hogy a rendszerváltás óta nem volt olyan időszak, amikor négy-öt év távlatában ilyen mértékű fejlődést tapasztalhattunk volna az épített környezet tekintetében. A kerület új, élhető központi térrel gazdagodott, számos utat, közteret építettünk újjá, nem is beszélve a magán beruházásokról. Mindezek mellett számos, tudatos zöld területfejlesztés is megvalósult, ilyenek a Normafa, a Csörsz park és a kicsik közösségi terei a játszóterek. Úgy gondolom, nagy eredmény, hogy az infrastrukturális fejlesztések mellett folyamatosan a középpontban tudott maradni a kerületi polgárok érdeke. Igyekeztünk minden fejlesztésünkkel az élhetőséget, a környezeti fenntarthatóságot és a közösség erősítését is célul tűzni.

 

Mit tart kerületünk legnagyobb kihívásainak?

Számolnunk kell a fejlődés olyan mellékhatásaival, mint a növekvő forgalom, az üres építési telkek beépülése közterületek és zöld felületek fokozott használata. Alkalmazkodnunk kell a klímaváltozás okozta szélsőséges időjárási jelenségekhez is. Kihívást jelent e mellett az idősek közlekedési igényeinek megfelelő fejlesztések megvalósítása is. A felgyorsult változások miatt elkerülhetetlen rugalmasan, gyorsan reagáló, szolgáltató önkormányzati működés megerősítése. Eddig is sokat tett az önkormányzat mindezek érdekében, s a jövőben is ezt kell erősítenünk.

 

Mire a legbüszkébb az elmúlt évek során?

Fontos eredményként tekintek a Gesztenyés kert folyamatos, környezet- és szolgáltatástudatos fejlesztésére; a Csörsz park felújítására és ugyanott a közösségi összefogással megvalósított zajvédő fal telepítésére. Büszke vagyok arra, hogy részem lehetett számos olyan önkormányzati projektben, amilyen például a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés megszervezése, a Hegyvidék kártya bevezetése, a hegyvidéki klímavédelmi programok elindítása, a közintézményeink megújuló energetikai fejlesztéseinek koordinálása vagy éppen a 2005 óta sikeresen működő számítógépes tanfolyam elindítása nyugdíjas polgáraink számára.

 

Miknek kell az új tervek közt szerepelniük?

Az önkormányzatnak kell felügyelnie a nagy, egyes kerület részek hétköznapjait erősen befolyásoló beruházásokat, mint a Testnevelési Egyetem fejlesztése, vagy például a Normafa teljes megújítása, ami számos feladatot tartogat még. A környezetünk fenntarthatósága irányába mutató sok kis projektet szeretnénk mindennapok részévé emelni, mint például az esővíz visszatartás vagy a méhbarát programsorozatunk.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s