Interjú Dr. Gámán Gáborral (10. vk.)

Posted on

Dr_Gaman Gabor_szorolap

Mióta és mennyire ismeri a Hegyvidéki Önkormányzat működését?

Kilenc éve segítem a Tulajdonosi és Városfejlesztési Bizottság munkáját annak külsős tagjaként. Ennél fogva 2010 óta mélyen belelátok a Hegyvidék működésébe, működtetésébe.

Tapasztalataim szerint a bizottságunk elé kerülő anyagok jól kidolgozottak, megfelelnek azoknak a vonatkozó jogi előírásoknak, amelyeket az előterjesztések tartalmaznak is. Az üléseken részt vesznek a témákat kidolgozó önkormányzati dolgozók is, akik a tárgyalások során felmerülő kérdésekre részletes indokolással és magyarázattal szolgálnak. Ezeket és a bizottság tagjainak véleményét figyelembe véve, a bizottság elnökének összefoglaló indítványa alapján történik a határozati szavazás. Többségében változatlanul, vagy kisebb módosításokkal javasoljuk a képviselő testületnek az előterjesztés elfogadását, de volt már példa arra is, hogy annak átdolgozását, illetve a döntés, vagy végrehajtás elhalasztását javasoltuk.

A bizottságok a felsoroltak alapján tehát – bár nem közvetlenül, de áttételesen – részt vesznek a kerület irányításában.

Hasonló, de még áttételesebben illeszkedik a kerület irányításába a Hegyvidéki Útfejlesztési Testület tevékenysége, amelynek tizenegy éve vagyok a tagja. A testület hatékonyságát erősítik azok, akik társadalmi munkában, a lakóhelyük környezetében figyelemmel kísérik az utak, járdák, lépcsők, támfalak állapotát. Nem csak a műszaki állapotot figyelik, hanem azt is, hogy a megnevezett létesítmények alkalmasak-e a biztonságos és hatékony jármű- illetve gyalogos forgalom lebonyolítására. A testület ülésein beszámolnak tapasztalataikról és javaslatot tesznek a felismert hiányosságok valamint problémák megoldására. Az éves költségvetésben az útfejlesztésre rendelkezésre álló kereten belül ezek figyelembevételével, a sürgősségi és területi arányosságra figyelemmel lehet és kell a munkálatokat ütemezni.

Véleménye szerint kellően gondoskodik az önkormányzat a kerület időseiről?

Túlzás nélkül állíthatom, hogy példaértékűen. A Hegyvidéki Önkormányzat sokrétűen és jelentős mértékben segíti, támogatja kerületünk nyugdíjas polgárainak életét, nem csak anyagilag, hanem megbecsüléssel is. Az idősek általában ragaszkodnak ahhoz a helyhez, ahol leélték életüket, de fizikai állapotuk miatt lakásuk bizonyos szempontokból már nem alkalmas normális életvitelükhöz. Ezen problémák megoldására létezik olyan pályázat is, amelyik az ő anyagi lehetőségeiket is figyelembe veszik. Azok számára pedig, akik mozgásukban korlátozottak, kedvezményes áron igénybe vehető gépkocsikat biztosít a hegyvidéki Önkormányzat. Ezeket a járműveket igénybe vehetik olyan ügyeik intézésére, melyek lakóhelyükön kívül esnek (például orvosi vizsgálatok, kezelések vagy hatósági ügyeik intézése). Mindemellett az önkormányzat segítsége révén lehetőség van otthoni gondozás, ápolás igénylésére is, természetesen bizonyos térítés ellenében. Kisnyugdíjasok igényelhetnek pénzügyi segélyt is.

Az idősek világnapján színvonalas műsorral és ajándékokkal kedveskedik a kerület nyugdíjasainak az önkormányzat. Főleg kerületi időseinknek nyújt színvonalas oktatási-, kulturális-, egészség-megőrzési-, szórakozási- és társasági programokat –alapvetően- díjmentesen a Hegyvidéki Kulturális Szalon, de természetesen nem kizárólag nekik, hiszen a programok a fiatalabbak számára éppígy elérhetőek.

Az önkormányzat a mindenkori anyagi lehetőségeinek figyelembevételével a hagyományos juttatásokon felül további támogatási lehetőségek is igyekszik nyújtani, mint például hozzájárulást a fűtéshez, vagy alkalmanként meghatározott mennyiségű burgonya, gyümölcs, zöldség ajándékozásával.

Bizottsági és testületi tagként kijelenthetem, hogy a Hegyvidéki Önkormányzat – a velük együttműködő szakemberek tudására támaszkodva – felelősen gondoskodik a kerület fejlődéséről és a hegyvidéki emberek életkörülményeinek további javításáról.

Magánemberként is fontosnak tartom szűkebb és tágabb környezetünk védelmét, hiszen gyermekkorom óta járom gyönyörű országunkat gyalog, biciklivel, kajakkal és kenuval. Így lehet a tájakat, az ott élő embereket, értékeiket közvetlenül és igazán megismerni. Persze, mindezt nem egyedül, hanem családommal, barátokkal, sporttársakkal teszem, ami erős közösségek kialakulásához vezet. Emellett szívesen járok társaságba, színházakba és igyekszem minél több időt tölteni családommal.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s